• 21 נובמבר 2019

האפליקציה של ב’’ש

להורדת האפליקציה:

ארוחת טעימות טבעונית בגיגסי: כבר לא טרנד, אלא תפיסת חיים

זה לא קורה כל יום בב''ש: גיגסי משיק קו טבעוני סופר טעים והזמין קבוצה נבחרת של טבעונים בעלי דרישות גבוהות לארוחת טעימות, מעין חזרה גנרלית לקראת ההשקה

מנה הפתיחה: הקבב הטבעוני (צילום: דני בלר)

בעוד שבתל אביב וערים גדולות אחרות הטרנד הטבעוני תפס בגדול, באר שבע נשארה מאחור: יש בה טבעונים, בין אם סטודנטים מהמרכז או באר שבעים שלא אוכלים חיות, אך למרבה הצער, אין להם בדיוק איפה לאכול. מרבית הפעילות הטבעונית מתרכזת סביב אוניברסיטת בן גוריון - ריגלנבלום. מחוץ למתחם הזה, ההיצע יהיה חביתת חומוס, סלט שהורדו ממנו מרכיבים או תערובת אלים, חמוציות ועדשים (שיוגש עם לחם בית וחמאה, מתוך חוסר הבנה לטבעונות מהי). רבים מנצילם נסיעה לתל אביב בשביל לשבת שם באחת המסעדות, אחרי שבאר שבע כמעט הפסידה אותם.

הטרנד הטבעוני שעובר על ישראל לא נעלם למשל מחברות המזון, אשר לשם שינוי התחילו להפיץ גם לסופרים בשכונות את היוגורטים והגבינות מבוססי הסויה, חלב סויה ומוצרי זוגלוס (שניצלים, נקניקיות והמבוגר ללא רכיבים מהחי). בבאר שבע קצת יותר קשה להשיג אותם, אלא אם הסופר שלכם ליד האוניברסיטה. אבל יש באר שבעים טבעונים שהם לא סטודנטים והם כבר לא מעטים. בין המובילים את הטרנד הטבעוני גם לא מעט בני נוער, שלא רוצים לאכול בעלי חיים.

מקום שהבין את הטרנד הטבעוני הוא גיגסי, פאב-מסעדת ספורט שעוד מעט חוגג חמש שנים. בשבוע שעבר הוא ערך ערב טעימות לקבוצת מיקוד של טבעונים, שהוא בבחינת חזרה גנרלית להשקת המנות כחלק מהתפריט. הבעלים, אסף בנעטיה, הנחה את הערב בליווי מצגת והסברים ובעיקר, רצה לשמוע פידבק מהקהל: מה טעים, מה חסר ומה צריך לשפר. מעטות המסעדות שעורכות ערב כזה, ברמת השקעה, ברצינות שלה ובמידת שיתוף הקהל. אל התפריט של גיגסי מצטרף קו טבעוני מגוון יותר.

את מבחר המנות בארוחת הטעימות הגה והכין השף ליאור גוזלן, יחד עם צוות הגיגסי. משימה לא קלה, בהתחשב שבמקביל התארחו באותו במקום גם סועדים ''רגילים'' והמסעדה המשיכה לתפקד רגיל. היה שם מבחר טעים וטבעוני שכלל קבבים, ריזוטו פטריות, פסטה גם ''רגילה'' וגם נטולת גלוטן, גרסא טבעונית לסלופי-ג'ו, ניוקי והמבורגר ה''ביונד-מיט'', שלגיגסי יש בלעדיות עליו בב''ש. 

בארוחת הטעימות, המנות קטנות יותר, מתוך התחשבות בקיבולת הקיבה של הנסיינים וההגשה אינה ההגשה הסופית. למשל, מנת הניוקי הסופית שתוגש לסועדים הרבה יותר גדולה וצבעונית. כמו כן, זוהי הזדמנות לקב משוב על הטעמים עצמם: אם חריף מדי או פחות מדי, אם כדאי להוסיף או לגרוע חלק מהרכיבים ובעיקר - האם טעים. 

נתחיל מזה שהכל היה טעים. מגיע לשף שאפו גדול על העבודה הנכונה עם חומרי הגלם הטבעוניים המשובחים וכמובן גם על היצירתיות והביצוע. חומרי הגלם הם מהאיכות הגבוהה ביותר - אם זה האורז שבבסיס הריזוטו, או מחיר הכמהין שבו, אם זוהי הפסטה או אפילו הלחמים מלווים חלק מהמנות.

ארוחת טעימות זה עסק רציני. אסף בנעטיה, הבעלים של הגיגסי, מסביר כל מנה ומנה - ומקבל משוב מהטועמים​​​​​​​

''גיליתי משהו מדהים באשר לטבעונים'', מספר בנעטיה. ''כאשר התחלנו להכניס מנות טבעוניות בתפריט, ראיתי שהסמעדה משום מה גדולה יותר. מסתבר כי כל טבעוני מביא איתו קבוצה של לא טבעונים, שיישבו לאכול איתו אם במקום קיימת גם מנה עבורו. אז במסעדה שלנו יש גם מנות לא טבעוניות וגם טבעוניות, אלה לצד אלה''.

גיגסי היא מסעדה כשרה, שאינה פועלת בשבת. לכאורה, זה היה אמור לגרוע ממנה פעילות. בפועל, מספר בנעטיה, זה לא קרה. ''קודם כל הרווחנו להיות את השבת בבית. שנית, הגיע יותר קהל והקהל הטבעוני שהצטרף, כך שמבחינתו זה יצא מעולה''.

יש לטבעונות גם היבט נוסף: בעוד עשרים שנה ועל פי תסריטים אחרים, תוך פחות מזה, האנושות לא תוכל להמשיך לקיים את תעשיית הבשר, שגובה מהסביבה מחיר יקר. כבר כיום שוקדים על יצירת תחליפים, שיזינו את כמעט 10 מיליארדי בני אדם שיחיו עוד מעט על הכדור. ''אני רואה אצלי טבעונים מכל הגילאים ובעיקר בני נוער. הצעירים הם אלה המובילים את השינוי'', אומר אסף. יש בגיגסי מנות טבעוניות בתפריט, אבל עכשיו יהיו יותר. במנות הטבעוניות בגיגסי אין ''הנחות'': אותה מידת השקעה, יצירתיות, טעם, צבע, חומרי גלם משובחים וביצוע נהדר, מושקעים בשני התפריטים.

אחת החברות המובילות בעולם במציאת תחליפים לבשר היא ביונד מיט, מקליפורניה. החברה נוסדה בשנת 2009 וכיום המוצרים שלה משווקים בצפון אמריקה ובאירופה, לקמעונאים בלבד. מבחינת טעם ומראה, אין הבדל ביניהם ובין בשר ''אמיתי''. המוצרים איפול הצליחו להטעות אפילו מבקרי מסעדות מנוסים ולגרום לטבעונים לשאול שוב ושוב ''האם זה טבעוני באמת?''. מבחינת תכולה החלבון והויטמינים, המוצרים זהים למקבילה מהחי. ההבדל: הם טבעוניים לגמרי. בין הרכיבים: חלבון אפונה, סיבים תזונתיים, סויה ועוד. 

העתיד נמצא כאן. האנושות תצטרך להתחיל להקשיב יותר לאדמה ולטבע. היא תצטרך לכלכל נכון יותר את המשאבים שלה. אם זה מזון בריא יותר, שייצורו אינו פוגע בסביבה ואם זה גם מעבר לאנרגיות מתחדשות, לתחבורה לא מזהמת ולהתחשבות בסביבה.

גלריית תמונות מתוך ארוחת הטעימות בגיגסי. המנות הסופיות, יש לציין, הרבה יותר גדולות ומפוארות. המנות הן של השף ליאור גוזלן והוכנו על ידי צוות הגיגסי (צילומים: דני בלר)
​​​​​​​ניוקי ברוטב פיקנטיהמבורגר הביונד מיטריזוטו פטריותפסטה ברוטב ''כמו שמנת''סלופי ג'ורדן (גרסא טבעונית לסלופי ג'ו)פסטה נטולת גלוטן ברוטב בולונז טבעוניקבב טבעוני

תגובות

End of content

No more pages to load