דוח מדאיג: כלכלת ישראל פורחת, אך בבאר שבע מתגברת סגירת העסקים

על פי דוח של פירמת דן & ברדסטריט, באר שבע הנה העיר בה האחוז הגבוה ביותר של עסקים בסכנת סגירה - וזה עוד לפני כניסת ענקיות השיווק הסחר האינטרנטי אמאזון ו-וואלמארט
send whatsapp messsage send FB messsage
בישראל המסחר פורח, בבאר שבע נסגרים עסקים (צילום: דני בלר)

ממצאים מדאיגים, לגבי מצב העסקים בבאר שבע, בסיכום השנתי של פירמת דן & ברדסטריט: באר שבע הינה העיר בה האחוז הגבוה של עסקים בסכנת סגירה. נתון זה עלה בהשוואה ל-2016. בעד שבמרכז נפתחו עסקים חדשים בהיקף גדול, בבאר שבע מספר העסקים הנסגרים עולה על אלה שנפתחים. העיר הבדואית הגדולה רהט, גם מציגה נתונים דומים.

במבט מאקרו, כלכלת ישראל משתפרת, אך לא בבאר שבע. בין הסיבות: ריבוי בשטחי מסחר והמעמד הסוציו-אקונומי של תושביה. המצב העגום הזה, הוא לפני כניסתם לישראל של ענקיות המסחר המקוון דוגמת אמאזון. באר שבע הינה עיר המבססת את כלכלתה בעיקר על מסחר ושירותים וכמעט ולא על תעשיות עתירות ידע. סכנת סיגרה עסקים היא סכנה חמורה לכלכלת העיר, שלא מצליחה להתרומם, אחרי שהתקוות כי צה''ל יושיע אותה ממצבה, עם מעבר בסיסיו לדרום - התברר כלא מציאותי. 

את העסקים הנסגרים רואים בעיניים: רק לאחרונה פרסמנו כתבה על הקושי של עסקים בבאר שבע לתרגם להוזלות משמעותיות את תוכנית "נטו'' של שר האוצר משה כחלון ולהתחרות במגמה ההולכת וגדלה של קניות באינטרנט. 

באר שבע - העיר המסוכנת לעסקים בישראל. מבין הערים הבינוניות: רהט

אחוז העסקים ברמת סיכון גבוהה בעיר באר שבע הוא הגבוה ביותר מבין הערים הגדולות בישראל עם 15.1% מכלל העסקים בבאר שבע. לעומת זאת, מבין הערים הגדולות, אחוז העסקים ברמת סיכון גבוהה בעיר פתח תקווה הוא הנמוך ביותר מבין הערים הגדולות בישראל עם 8.4% מכלל העסקים בפתח תקווה, זהו שינוי משנה קודמת שבה תל אביב יפו היתה העיר עם אחוז העסקים הנמוך ביותר של עסקים ברמת סיכון גבוהה.

מבין הערים הבינוניות, שתי הערים עם האחוז הגבוה ביותר של העסקים ברמת סיכון גבוהה הן רהט ואום אל פחם. שתי הערים עם האחוז הנמוך ביותר של העסקים ברמת סיכון גבוהה הן הוד השרון ומודיעין.

אחוז העסקים בסכנת סגירה: באר שבע מובילה (צילום: מתוך הדוח)

למרות שמצב הכלכלה בישראל טוב, בדרום ובבאר שבע, המצב מחמיר

צח ברקי סמנכ"ל בכיר, מנהל אגף כלכלה מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט :מצב הכלכלה הישראלית הוא טוב מאוד, אך כשבוחנים את מצב העסקים על בסיס גיאוגרפי, קיימת שונות גבוהה. קיים קשר חיובי בין קצב התפתחות העסקים ורמת הסיכון שלהם, לבין הרמה הסוציו אקונומית באותה עיר. השתלבות האוכלוסייה החרדית בשוק העבודה מייצרת מגמות חיוביות מאוד ביחס לעסקים במגזר זה. תוספת העסקים במגזר היא משמעותית ואנחנו מעריכים שמגמה זו תימשך ככל שהמגזר החרדי ישתלב יותר ויותר בשוק העבודה. בעיר באר שבע מגמת הקיטון בכמות העסקים ממשיכה ואחוז העסקים ברמת סיכון גבוהה גדל מ-14.3% בשנת 2016 ל-15.1% בשנת 2017.

מגמת סגירה בבאר שבע, בניגוד לשאר חלקי הארץ (צילום: מתוך הדוח)​​​​​​​

המצב הטוב מאז קום המדינה? לא בבאר שבע

במסגרת הסיכום של דן אנד ברדסטריט לשנת 2017, נכתב שהמשק הישראלי נמצא במצב הטוב ביותר שהיה בו מאז קום המדינה. נתוני המאקרו מבטאים כלכלה בריאה, עם הכנסות שיא למדינה, שיעור אבטלה נמוך מאוד ורמת חוב תוצר פוחתת. גם מצב העסקים טוב יותר, עם גידול מתמיד בפדיונות במרבית הענפים, כתוצאה מביקושים מקומיים גבוהים, וכתוצאה מנגישות גבוהה יותר למימון. בתמונת המצב הנוכחית נסתכל על מצב העסקים מנקודת מבט לוקאלית. למרות שמצב העסקים במשק השתפר, ברזולוציה של ערים קיימת שונות גבוהה יותר ביחס למצבם. הניתוח הבא מציג נתונים השוואתיים המתייחסים למצב העסקים בערים.

יותר עסקים נסגרים בבאר שבע

בערים הגדולות (מעל 200 אלף תושבים), חלה עליה בכמות העסקים בשנת 2017, למעט בבאר שבע, שם נרשמה ירידה של 198 עסקים, היות וכמות העסקים שנסגרו היתה גבוהה מכמות העסקים שנפתחו. העיר עם תוספת העסקים המשמעותית ביותר היא ת"א-יפו עם 2,648 עסקים שנוספו, מספר כמעט זהה לסכום הכולל של העסקים שנוספו בכל יתר הערים הגדולות. תוספת העסקים בעיר ירושלים, גם היא משמעותית מאוד עם 1,655 עסקים שנוספו ואחריה פתח תקווה עם 511 עסקים שנוספו. הירידה בכמות העסקים בבאר שבע נבעה להערכתנו בעיקר מהתגברות התחרות בענפי המסחר, שנוצרה מהתפתחות המטרז' המסחרי בעיר בשנים האחרונות. גם במונחי פתיחות עסקים, בבאר שבע נפתחו הכי פחות עסקים מבין הערים הגדולות.

בערים הקטנות קיימת שונות גבוהה ביחס לגידול או קיטון בכמות העסקים בכל עיר. הריכוז הגדול ביותר של תוספת עסקים היתה באזור המרכז עם סך של 1,063 עסקים בערים הקטנות. גם באזור ירושלים נרשמה תוספת חיובית, בעוד שבאזור הצפון והדרום, סך כל תוספת העסקים היתה שלילית בערים הקטנות.

מספר העסקים הנפתחים, קטן מהעסקים הנסגרים בדרום (צילום: מתוך הדוח)

גם במגזר הערבי המצב גרוע
​​​​​​​

האוכלוסיה הערבית מהווה כ-20.5% מכלל האוכלוסיה בישראל, בעוד שחלקו של העסקים במגזר הערבי הוא 6.5% מכלל העסקים הפעילים במשק. הענפים המובילים במגזר הערבי הם ענף הבניה, חנויות מכולת, בתי קפה, הובלות, מוסכים וחנויות לחומרי בנין. בבחינת התפתחות העסקים בערים הערביות נמצא שסך תוספת העסקים במגזר הערבי היא שלילית עם קיטון של 241 עסקים. גם בערים שבהן נרשמה תוספת חיובית, כמות העסקים שנוספה היתה נמוכה.