• 22 ספטמבר 2017

כזה עוד לא היה: מימון המונים להקמת המסעדה הטבעונית הראשונה בעיר

בעוד שתל אביב נחשבת כיום לאחת הבירות העולמיות של המטבח הטבעוני, הטבעונים בבירת הנגב צריכים להסתפק אורז, סלט וחביתת חומוס.  עדן קוקרקו, בת 29 מבאר-שבע, רוצה לשנות את זה

''המבורגר'' טבעוני. מתי בב''ש? (צילום depositphotos)

בעוד שתל אביב נבחרה כאחת הערים המובילות בעולם בתחום הטבעונות, בבאר שבע אין מסעדות טבעוניות ממש. יש מקומות בהם התפריט מעורב, בעיקר בקרבת האוניברסיטה, מתוך תפיסה שאחוז הטבעונים בקרב סטודנטים שבאים ממרכז הארץ גבוה יותר. יש טבעונים בבאר שבע, אנשים שנמנעים מלאכול וללבוש מוצרים שמקורם מהחי: ביצים, חלב ומוצריו, בשר ומוצריו ופריטים עשויים עור. הטבעונים בוחרים בדרך חייהם בין אם מטעמי מצפון - לא להרוג ולא לנצל בעלי חיים - ובין מטמי בריאות - לא לצרוך מוצרים מתועשים.

כיום קיימות אופציות טבעוניות כמעט לכל מאכל: גבינות טבעוניות, יוגורט טבעוני, שניצלים והמבורגרים, "עוף" טבעוני ועוד. 

תל אביב נתפסת היום כאחת הבירות העולמיות של המטבח הטבעוני. בבאר שבע התמונה אחרת לגמרי: מרבית העסקים הטבעוניים נמצאים ליד האוניברסיטה וחנויות המשווקות מוצרים טבעוניים נמצאות או במתחמי הקניות או ממש בסמוך לריכוזי סטודנטים. בבתי הקפה בקניונים  ובמסעדות היקף המנות הטבעוניות מצומצם. יש בתי קפה הגובים תוספת תשלום על חלב סויה. לפחות שתי פיצריות בבאר שבע התחילו להציע אופציה טבעונית - שוב, במקומות בהם יש קהל של סטודנטים. שתי הפציריות זכו להערכה והצלחה רבה. 

במקרים אחרים, המנה הטבעונית המוצעת היא מנה רגילה, ממנה הוצאו המוצרים מן החי, אבל לרוב היא תימכר באותו מחיר כאילו הייתה מנה שלמה. בפעמים אחרות, המנה תחליף את המוצרים מן החי בטופו, בדרגות שונות של הצלחה. במרכולים קשה למצוא מוצרים טבעוניים ואם יש, הם לרוב יקרים משמעותית בהשוואה למרכז.

 עדן קוקרקו, בת 29 מבאר-שבע, הפעילה מסעדה, עד שלאחרונה שונו החוקים לרישוי עסקים. היא רוצה לפתוח את המסעדה הטבעונית הראשונה בבאר שבע. 
כתושבת באר-שבע, עצוב לי שאין בעיר מסעדה או בית עסק שהוא כולו 100% טבעוני. ברצוני לתקן את המצב ולתת מעצמי ומהידע שצברתי כדי לפתוח מחדש מסעדה טבעונית שלא מתפשרת על חומרי גלם איכותיים וטעמים מיוחדים ובאותה נשימה גם בית להרצאות בנושאים חברתיים בדגש על היחס לבעלי חיים, סדנאות בישול בריא ועוד", אומרת עדן. 

סרטון מימון ההמונים של עדן



"אני רוצה לגעת באנשים שלא קשורים לאורח חיים טבעוני ולחשוף אותם לתזונה הזו - כמו שכבר למדתי בעבר, אנשים אוהבים לאכול ולהכיר דברים חדשים כל זמן שהכל נעשה בצורה טרייה, טעימה ועם חיוך. את הכל כבר יש לי", אומרת עדן.

​​​​​​​לדבריה, היא כבר איתרה מקום מרכזי בעיר, אבל עליה להתמודד עם מסלול אורך ומפותל של רישוי עסק. עדן פתחה לשם כך עמוד של מימון המונים, שזו הפעם הראשונה שמסעדה באר שבעית פונה ללקוחותיה העתידיים בדרך זו. 

כתבות שיעניינו אותך...